SİSTEM GÜVENLİĞİ NEDİR, NASIL SAĞLANIR?
Bilgisayar ağları için bilgi alışverişinin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği ve bilgiye kolay ulaşım imkanı sunan bir ortamdır, diyebiliriz. Bu ortamı oluşturan ve önemli verileri içerisinde barındıran sistemin güvenliği gün geçtikçe artmaktadır.
Günümüzde her kurumda bilgisayar ve internet bağlantısının olduğu sistemler bulunmaktadır. Sistemlerin içinde ise önemli belgeler bulunmaktadır. Bu belgelere izinsiz bir şekilde ulaşmak isteyen kişiler tarafından siber saldırılar gerçekleşebileceği için sistem güvenliği kurumlar için hayati bir önem taşımaktadır. Hal böyle olunca sistem güvenliği ile ilgili merak edilen ve cevaplandırılması gereken sorular ortaya çıkmıştır.
İlginizi çekebilir : Kurumsal Ağ Güvenliği Nedir, Nasıl Sağlanır?
Bu yazımızda sizler için sistem güvenliği nedir ve sistem güvenliği nasıl sağlanır sorularına cevap vereceğiz.
Sistem Güvenliği Nedir?
Sistem güvenliği temel oalrak bilgisayar sistemlerinin ve önemli bilgilerin; çalınması, yetkisiz kullanılmasını ve zarar görmesi gibi durumlara karşı korunmasıdır. Yani bilgisayar sisteminizin yetkisiz kullanımını önleme ve algılama işlemidir.
Sistem güvenliğini tehdit eden bazı unsurlar vardır. Bu unsurları fiziksel tehditler ve fiziksel olmayan tehditler olarak 2 ana başlık altında inceleyecek olursak;
Fiziksel Tehditler: Yangın, kararsız güç kaynağı, sistemlerin bulunduğu ortamlardaki nem, doğal afetler, hırsızlık gibi sebepler sayılabilir.
Fiziksel Olmayan Tehditler: Virus, Worms, Trojans gibi pek çok neden sayılabilir.
Sistem Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Sistem güvenliğini tehdit eden unsurlardan bahsetmiştik, bu tehditlere karşı şu önlemleri alabiliriz;
Fiziksel tehditler için yangın dedektörleri ve söndürücüler, klima, yıldırımdan koruma sistemleri, sistemlerin bulunduğu ortamlara sınırlı erişim getirilmesi gibi pek çok önlem ile sistem güvenliği sağlanabilir.
Fiziksel olmayan tehditler için ise sistemlere kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak engellenebilir. Bunun dışında da virüsten korunmak için güvenilir yazılımlar, güvenlik duvarı (firewall), proxy (web filtreleme), veri kaybı önleme (DLP), ağ erişim kontrolü (NAC) gibi çeşitli yazılımlar kullanılabilir.
Tabii ki fiziksel ya da fiziksel olmayan tehditlere karşı kendimiz belli bir yere kadar güvenlik sağlayabiliriz. Bu yüzden özellikle büyük şirketler alanında uzman ve güvenilir kişilerle çalışarak, sistemlerinin güvenliğini profesyonel ellere bırakmalıdır.
Bulut tabanlı siber güvenlik çözümleri ile güvende olacağınız biliyor musunuz? Hemen incele : Cisco Umbrella
Bu yazımızda sizler için sistem güvenliği nedir ve sistem güvenliği nasıl sağlanır sorularına cevap verdik.