KURUMSAL AĞ GÜVENLİĞİ NEDİR, NASIL SAĞLANIR?
Bilgisayar ağları, bilgi alışverişinin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği ve bilgiye kolay ulaşım imkanı sunan bir bilgi havuzudur diyebiliriz. Bu ortamı oluşturan ve önemli verileri içerisinde barındıran ağ güvenliğinin önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde bilgisayar ve internet bağlantısı kullanmayan kurum yok denecek kadar azdır. Buradan yola çıkacak olursak her bilgisayarın bir bilgisayar ağına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.
Kurumlar için ise bilgisayar ağlarında önemli dokümanlar bulunmaktadır. Ayrıca bilgisayar ağlarına yönelik saldırılarında son zamanlarda arttığını göz önünde bulundurursak kurumlar için ağ güvenliği hayati bir önem taşıyor diyebiliriz.
Bu yazımızda sizler için kurumsal ağ güvenliği nasıl sağlanır, ağ güvenlik politikaları nelerdir, bilgisayar ve ağ güvenlik önlemleri nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
Kurumsal Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Kurumsal verilerini korumak için şirketinizin veri güvenliğini ölçmenize ve ayarlamanıza yardımcı olacak stratejiler vardır.
1-Bir şifre stratejisi oluşturun ve uygulayın: Karmaşık şifreler kullanın ve bu şifreleri 3 ayda bir değiştirin.
2-Bir yedekleme planınız olsun: Yedekleme yaptığınız taktirde kazayla dosya silme işleminden bilgisayarın çökmesine veya siber saldırılardan kurtulmanıza kadar geniş bir alanda ağ güvenliğinizi sağlar.
3-Ağ güvenliğini sağlamak için paketler alın: Güvenlik duvarları, splan filtreleme, kimlik avı engelleme, virüs koruması ve saldırı tespiti yazılımı sağlayan, güvenilir birçok uygulama vardır. Bu uygulamalar ağ korumada uzmanlaşmış ve kurumların ihtiyaç ve bütçelerini karşılayan ağ güvenliği sağlayabilir.
4-Şirketinizde bir güvenlik kültürü oluşturun: Şirketinizin ağına erişimi olan tüm çalışanlarınız verilerin güvenliğini sağlamaktan sorumludur. Bu yüzden düzenli olarak yöneticilerinize ve çalışanlarınıza kullanıcı adı ve parolalarını paylaşmamalarını hatırlatın.
Ağ Güvenlik Politikaları Nelerdir?
Ağ güvenliği politikası bir kurumun faaliyetleri ile ilgili tasarlanmış geniş, uçtan uca belgedir. Politika ayrıca ağ tasarımına yardımcı olur, güvenlik ilkelerini ve ağ uygulamasını kolaylaştırır. Ağ güvenlik politikası ile ağ erişimi için kurallar, politikaların uygulama ilkeleri ve kurumun ağ güvenlik ortamının temel mimarisi açıklanır.
Bilgisayar ve Ağ Güvenlik Önlemleri Nelerdir?
Bilgisayar ve ağ güvenliğini sağlamak şu önlemler alınabilir:
Güvenlik Duvarı (Firewall), yerel ağınızla dış ağ arasındaki güvenliği sağlayan kontrol cihazları olarak bilinir.
VPN (Virtual Private Networks) sistemi sayesinde ağ güvenliği maliyetleri azaltılabilir ve daha güvenli bir şekilde sanal ortamda var olabilirsiniz. Ayrıca VPN, farklı mekanlarda yer alan PC ve LAN’ları birleştirerek aynı platform üzerinden kontrol sağlamanıza yardımcı olur.
Antivirüs, virüslerin en çok yayıldığı servisler e-mail, http ve ftp trafikleri firewall mantığı esas alınarak antivirüs ağ geçidine yönlendirilir. Buradaki tarama işleminden sonra gerekli yerlere yönlendirme yapılır. Bu sistemle dışarıdan gelecek olan virüsler engellenmiş olur.
Güçlü Tanılama (Strong Authentication), bu yöntem ile ağınıza erişen kimlikleri görebilirsiniz.
Web Filtreleme Çözümleri (URL Filtering), iş ortamında çalışanların kullandığı bilgisayarlar üzerinden birçok farklı site ziyareti gerçekleşir. Tüm ağlarda güvenliği sağlayabilmeniz için URL filtering yazılımlarında destek almak sorunları ortadan kaldırmanızı sağlar.
Bilgisayar ve ağ güvenlik önlemlerine daha birçok örnek verilebilir. Bizim açıklamalarını yaptıklarımız ise en sık uygulanan önlemlerdir.
Bu yazımızda sizler için ağ güvenliği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını verdik.
İlginizi çekebilir : Yeni Nesil Siber Güvenlik Çözümü Cisco Umbrella Nedir Ne işe Yarar?