Günümüzde şirketler internet çağına uyum sağlamış, tüm verilerini sanal ortamlarda saklamakta ve kullanmaktadır. Şirketler, müşterilerinin ya da çalışanlarının kullandığı uygulamalarda çeşitli verileri kullanıyor. Kullanılan ve saklanan bu veriler ise hem kişiler hem de şirket için önemli olduğu için korunması oldukça önemli.


Şirketler çeşitli verilerin güvenliğini sağlamak adına farklı yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerden biri, iki faktörlü kimlik doğrulamadır. Sadece şirketler değil aslında günlük hayatımızda sık sık kullandığımız sosyal medyalarda da kullanılan bu yöntem, aynı zamanda çift faktörlü kimlik doğrulama olarak da adlandırılabilir. Peki, iki faktörlü kimlik doğrulama nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? Bu yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını vereceğiz.


İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir?


İki faktörlü kimlik doğrulama ya da çift faktörlü kimlik doğrulama (2FA-Two Factor Authentication), uygulamalara giriş esnasında ikinci bir güvenlik adımı oluşturulmasıdır. Yani klasik olan kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunu girdikten sonra başka bir güvenlik adımı oluşturulmasıdır.


İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Ne İşe Yarar?


İki faktörlü kimlik doğrulama ile hesabınızın güvenliğinin artırılması amaçlanmaktadır. İki faktörlü kimlik doğrulama işlemini aktivite ettiğiniz zaman hesabınıza normal bir şekilde giriş yapmanızın ardından size başka bir şifre soruluyor. Bu şifre farklı şekillerde elde edilebiliyor. Yani iki faktörlü kimlik doğrulaması aktif olduğu zaman hesabınıza erişmek isteyen kişi ya da kişiler kullanıcı adınız ve şifreniz dışında, daha fazla bilgiye sahip olması gerekiyor.



İki faktörlü kimlik doğrulama işleminde, size sunulan ikinci şifreyi şu yollar ile elde edebilirsiniz;


Tek Kullanımlık Şifre (OTP)


Hızlı Kimlik Doğrulama (FIDO)


Radyo Frekansı İle Tanımlama Teknolojisi (RFID)


İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Yapılır?


İki faktörlü kimlik doğrulama bir önceki başlığımızda saydığımız yollar ile ya da başka yollar ile sağlanabilir. İkinci doğrulama adımlarından birini seçerek uygulayabilirsiniz. Daha iyi açıklamak adına popüler olan birkaç uygulama da iki faktörlü kimlik doğrulamanın nasıl yapılacağını şöyle açıklayabiliriz;


iPhone, iPad ya da iPod Touch için:


1. Ayarlar > [adınız] > Parola ve Güvenlik`e gidin.


2. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Aç`a dokunun.


3. Sürdür`e dokunun.


4. Giriş yaparken doğrulama kodunun gönderilmesini istediğiniz telefon numarasını girin. Kodları kısa mesaj veya otomatik telefon aramasıyla almayı tercih edebilirsiniz.


5. İleri`ye dokunun.


6.Telefon numaranızı doğrulamak ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı açmak için doğrulama kodunu girin.



Ancak tabii ki bu işlemler özellikle şirketlerin uygulamalarında bu kadar basit bir şekilde uygulanmaz.


İlginizi çekebilir : Cisco Webex Meeting Nedir? Ücretli mi? Ücretsiz mi?



Bu noktada ise şirketiniz ve müşterilerinizin güvenliği adına BizBulut ailesi olarak Cisco Duo ürünümüzü hizmetinize sunuyoruz. Cisco Duo ile verilerinizi daha güvenli bir hale getirmek ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.