Bulut Bilişim Nedir, Ne İşe Yarar?
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte çok büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliği ve bu verilerin erişilebilirliği sağlanmıştır. Bulut bilişim ya da Bulut teknolojisi olarak adlandırılan bu hizmet özellikle Endüstri 4.0 için vazgeçilmezdir. Sadece Endüstri 4.0 için değil aynı zamanda günümüzdeki çoğu kurum, kuruluş ve şirketler için hayati önem taşımaktadır. Şimdi ise Bulut bilişim nedir sorusuna cevap verelim.
Bulut bilişim (İngilizce: Cloud Computing), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Yani bulut bilişim bir ürün değil, hizmettir.
Bulut bilişim, temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımını sağlar. Mevcut bilişim hizmetinin bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde internet üzerinden kullanılmasıdır.
Bulut bilişim nedir sorusuna cevap verdiğimize göre bulut bilişim ne işe yarar, bulut bilişim özellikleri nelerdir ve bulut bilişim servisleri bize ne gibi hizmetler sunarlar sorularını cevaplandırabiliriz.
Bulut Bilişim Ne İşe Yarar?
Bulut bilişim, bilgisayarlar ya da diğer aygıtlar aracılığıyla internet üzerinden istenilen mekanda ve istenilen zamanda her türlü bilgi ve kişisel veriye erişmeyi mümkün kılar.
Daha açık bir şekilde belirtmek gerekirse Bulut bilişim; sunucu, depolama, veri tabanı, ağ, yazılım gibi bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasıdır. Bulut teknolojisi sayesinde sanal sunucularda depolanan verilerinize istediğiniz yerden ve istediğiniz cihazdan kolaylıkla erişebilmenizi sağlar.
Bulut Bilişim Özellikleri Nelerdir?
Bulut bilişim özelliklerini sıralayacak olursak;
Donanım ve yazılımın sanallaştırılması ve hizmet odaklı olmasıdır.
Donanım yenileme, yazılım güncelleme, bakım, depolama gibi hizmetleri sayesinde iş yükünü hafifletir, maliyetleri düşürür ve zaman tasarrufu sağlar.
Bulut depolama oldukça güvenlidir. Duruma göre ölçeklendirme yapıldığı için ihtiyaç olan depolama alanına gerektiğinde sahip olunabilir.
Yedekli bir sisteme sahip olduğu için veri kaybı ve işleyişte yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçer.
Eğitici ve yönlendiricilerle kolay kullanım özelliğine sahiptir.
Dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sayesinde düşük kapasiteli cihazlarla bile bulut bilişimlerine erişilebilir.
Bunlar gibi birçok özellik bulut bilişim bünyesinde bulunmaktadır.
Bulut Bilişim Servisleri Bize Ne Gibi Hizmetler Sunarlar?
Bulut bilişim servisleri kullanıcıların yerel konumlarında yazılım, veri erişimi veya servis altyapısı gerekmeksizin alınacak ihtiyacın hizmet olarak sağlanmasına olanak sağlar.
Bulut bilişim hizmeti Insfrasructure as a Service (IaaS), Platdorma as a Service (Paas), Software as a Service (Saas) olarak 3 şekilde sunulmaktadır.
Iaas, bulut bilişimin en temel hizmetidir. Iaas ile sanal sunucu oluşturulup kullanıcılara bulut sunucu hizmeti sunulmaktadır.
Paas, uygulama geliştiricilere donanım ve yazılım katmanları sunarak projelerini geliştirme imkanı sağlar.
Saas, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu CRM, ERP, finans ve muhasebe yazılımları gibi programları bulut üzerinde sağlar.
Yeni Nesil Siber Güvenlik Çözümü Cisco Umbrella İle Tanışın: Cisco Umbrella
Bu yazımızda sizler için bulut bilişim nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir ve bulut bilişim servisleri bize ne gibi hizmetler sunarlar sorularını cevaplandırdık.